Magnus Eriksson föddes 1316, son till hertig Erik, vilken hans egen farbror Birger Magnusson lät svälta ihjäl i källaren till Nyköpings hus 1318. Han blev kung av både Sverige och Norge endast tre år gammal, med drotsen Knut Jonsson som förmyndare i Sverige och Erling Vidkunsson i Norge.
Den avgörande anledningen till att Magnus blev kung vid denna ringa ålder var att Sverige stod kungalöst sedan kung Birger drivits i landsflykt, och att kung Håkon av Norge (Magnus morfar) dött och Magnus därmed ärvde den norska tronen.
1331, då Magnus tillträdde som myndig regent, fanns tre riksborgar, Tönbergshus, Akershus och Bohus. Av de tre kungliga residensen var Bohus viktigast. Bohus slott låg bäst till kommunikativt och låg också i nordens. politiskt hetaste, område.
Under Magnus Erikssons tid avskaffas träldomen i Sverige, år 1335.
Magnus var den förste svenske kung som hade de tre kronorna på sina mynt, kanske som en symbol över att han köpt det danska Halland år 1341.
Omkring år 1350 ersattes de gamla landskapslagarna av Magnus Erikssons landslag. Städerna undantogs dock och fick egna lagar och kanske var det i samband med detta som Borgrätten kom till.
Tidigare hade varje landskap haft sin egen lag. Magnus tog initiativ till dessa lagar som skulle gälla i hela landet. Därför kallas stadslagen för Magnus Erikssons stadslag och landslagen för Magnus Erikssons landslag.
Texten skrevs av kungens lagmän. Stadslagen består av olika delar: Hur man väljer råd och borgmästare och tar upp nya borgare i staden. Hur man ska be om en hustru och hur bröllopsöl ska gå till. Om hur arvet ska fördelas. Hur man säljer och köper tomter i staden. Hur man ska bygga boningshus och hemlighus. Om hur köpenskap och handel ska gå till. Hur man dömer vid mord, misshandel, våldtäkt och stöld. Om spel och dobbel.
Varje stad skulle förvara ett handskrivet exemplar av lagen på rådhuset. För att alla skulle veta vad lagen innehöll lästes den upp för alla borgarna varje år vid midsommar.
Känt är att Magnus hade besittningar så långt borta som Grönland, dit han sände en expedition på 1350-talet för att ta reda på vad som hände. Denna expedition försvann dock, och tros ha navigerat via Newfoundland till Minnesota där en runsten, kallad Kensingtonstenen efter platsen där den återfanns, bl.a. förtäljer att de var ”åtta göter och tjugotvå norrmän”. Runstenens äkthet har dock ifrågasatts.
Magnus gifte sig 1335 på Bohus fästning med Blanche (Blanka) av Namur. Blanka och Magnus fick fem barn, två söner Erik och Håkon, och tre döttrar varav två dog i späd ålder. Vad som hände med den tredje dottern är inte känt. Erik blev sedermera kung över Sverige och Håkon blev kung i Norge.
Det sägs vara Håkon som konstnären Albert Edelfelt avbildat på den kända målningen av Blanka. Det är Blanka och Håkon som vi sjunger om i barnvisan, Rida, rida, ranka, hästen heter Blanka.
Under sin regeringstid (1319–1364), kanske den längsta i Europa, var Magnus kung över dåtidens största Europeiska rike – från Finland, Sverige, Norge, Island och bort till Grönland samt under en tid även Blekinge, Halland och Skåne.
Läs mer om Drottning Blanka här
Magnus Eriksson
Hans Menzing
december 16, 2021 at 11:22Unge kungen stöddes väl av sin mor som främst höll till på Axevalla som hon fått som bröllopsgåva. Mycket tid tillbringade hon i Skara där beslutet om träldomen fattades.
Pesten i Lödöse mer än halva befolkningen dog - Götaälvdalen
maj 4, 2022 at 06:54[…] år 1349 befinner sig kung Magnus Eriksson i Lödöse. Han ger ut en befallning där det framgår att pesten nu går över hela Norge och […]