Menyn på bröllopsfesten 1335

Menyn på bröllopsfesten 1335. Bröllopet mellan drottning Blanche av Namur och kung Magnus Eriksson på Bohus slott var en storartad, färgsprakande tillställning. Vid denna tid var det brukligt att proceduren tog tre dagar. Festen hade man första dagen. Dagen därpå var det brudlopp, då brud och brudgum skulle visas upp. Det gjordes för att visa att släktena var eniga om att de trolovade fick ingå äktenskap. Själva blev brudparet tillfrågade av prästen precis innan de steg in i kyrkan och fick därmed dess välsignelse.

Morgongåvan

Blanche måste ha varit klädd i den vackraste av klänningar. Hon var av hög ätt och skulle precis giftas in i den svenska Folkungaätten. Prakten måste synas.

På tredje dagen överlämnades morgongåvan. Hon fick Lindholmens slott i Göteborg. Platsen, där slottet en gång låg, kallas ännu idag för Slottsberget. Det har också kallats Drottning Blankas berg. Även Lödöse med omgivningar blev hennes. Den norska morgongåvan bestod av Tönsbergshus och län.

Nu var Blanche av Namur, drottning av Sverige, Norge och Skåne evigt bunden till sin man. Hon blev nu Blanka, ett namn som föll sig naturligare på nordbornas läppar.

I ett andra morgongåvobrev 1353 erhöll hon dessutom Bohus fästning och Marstrand med Älvsyssel utom Orust.

Menyn på bröllopsfesten

Genom anteckningar i inventarielistor från Kung Magnus skattkammare på Bohus slott 1340 kan man förmoda hur menyn sett ut. Vildfåglar, marinerad oxstek, fårfiol, rådjurssadel, vildsvin, sill, hårdostar, rotfrukter, lax och nötpastejer, surdegsbröd och smör. Rikligt med vitt och rött vin. Det bjöds även på öl. Kryddförrådet var vidlyftigt. Med tanke av att den första kryddimporten till Sverige skedde 1328 så var Kung Magnus kryddförråd imponerande stort.

Exakt vilka som var inbjudna på festen vet vi inte. Det vi vet är att Blankas föräldrar var med, likaså två av hennes bröder. Bland gästerna fanns också biskopar, stormän från Norge och Sverige. Troligtvis även representanter från Danska kungahuset och nordtyska furstar.

Menyn på bröllopsfesten 1335

På festen framfördes dikter, trubadurer sjöng och spelade, unga adelsmän som bjöd på tornerspel.

Menyn på bröllopsfesten 1335

Menyn på bröllopsfesten 1335

Comments

 • Anneli Ericson
  oktober 21, 2021 at 14:51

  Vilka kryddor var det fråga om?

  • Bo Larsen
   oktober 21, 2021 at 15:33

   Tack för din fråga! Har tyvärr ingen förteckning över de kryddor som fanns i kung Magnus kryddförråd. Men de vanligaste importerade kryddorna under medeltiden var svartpeppar, kanel, kummin, muskotnöt, ingefära och kryddnejlika.

 • Johnson Daniel
  oktober 22, 2021 at 20:54

  Apropå kryddorna, vet man på ett ungefär hur maträtterna smakade?
  Vet man hur maten tillagades på den tiden och vilka ingredienser man använde?
  Med andra ord, skulle det gå att återskapa menyn? Eller det har kanske redan gjorts….

 • Robert
  november 1, 2021 at 18:54

  Hur kommer det sig att Blanka fick hela Älvsyssel, men ej Orust?
  Vad hindrade att hon fick Orust?

Lägg till kommentar
X