Bohusleden vandringsvänliga stigar

Bohusleden vandringsvänliga stigar och grusvägar tar dig från Fontin i Kungälv, via både bebyggelse, ängar, fält och skog till gränsen till det vilda naturreservatet Svartedalen. Här börjar vildmarken.

Bohusledens sjunde etapp går i Kungälvs kommun, mellan Fontin och Grandalen. 

Bohusleden vandringsvänliga stigar och grusvägar

Vandringen börjar i Fontin, vid den lilla dammen Svarte mosse. Fontinområdet har en mycket omväxlande natur med stigar, vägar, skogsklädda höjder, mossmarker och gammal kulturmark med stengärdsgårdar och torp. Det är sedan 1993 klassat som naturreservat och är Kungälvs mest välbesökta naturområde som används för rekreation genom många olika typer av aktiviteter.

Leden går genom fågelrika lövskogar och över skogsklädda bergsplatåer och fortsätter på smala grusvägar och stigar genom jordbrukslandskap, skog och bebyggelse. Ungefär två tredjedelar in på sträckan når leden Romesjön. Här finns badplats och rastplats och här går det också att tälta. 

Bohusleden vandringsvänliga stigar

Norr om Romesjön blir skogen både vildare och tätare, och lövträden byts ut mot tall och gran. Mossa och barr täcker marken. Leden passerar den lilla gården Dalen, lämplig för en fikapaus. En bit längre fram finns ett vindskydd som passar för att sova i. 

Sträckan slutar i Grandalen, på gränsen till naturreservatet Svartedalen – ett av Västsveriges största sammanhängande barrskogsområden. Svartedalen förknippas med mystik, storskog och vresig natur. Det är ett sjörikt urbergslandskap där barrskogen dominerar. 

Själva namnet Svartedalen förknippas med en rad olika friluftsaktiviteter som sportfiske, skogsvandringar, svamp- och bärplockning, orientering m.m. Området är viktigt för rekreation och ett omtyckt mål för utflykter och lägerverksamhet.

Sträckan är relativt lätt, men är mot slutet mer kuperad.

Underlag: Grusväg och skogsstig

Tid: 6-7 tim

Missa inte

Avstickaren upp på berget Aleklätten. Från toppen, som ligger 134 meter över havet, ges en fantastisk utsikt. Förr, i ofredstider, var fornborgen på bergets topp en viktig tillflyktsort. Aleklätten ligger i nära anslutning till leden, cirka 5 km norr om starten i Kungälv. 

Hitta hit

Till Kungälv är det lätt att ta sig med både buss och bil. För att åka kollektivt, välj antingen hållpålats Eriksdal, eller åk till Färdevägen som ligger närmare Fontin. Etappmålet i Grandalen är inte lika vältrafikerad även om där finns en busshållsplats, med namn Grandalen. Kolla innan när det går bussar. Ytterligare alternativ är att åka buss till Diseröds centrum och ta sig till leden därifrån.

Karta

Källa: Bohusleden

Bohusleden vandringsvänliga stigar och grusvägar

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Lägg till kommentar