Vandring i Pingstalund och Spetalsbergen

Vandring i Pingstalund och Spetalsbergen. Pingstalund och Spetalsbergen är två mycket tätortsnära naturområden vid Lödöse. Båda områdena utgörs av blandskogsområden med ädellövinslag särskilt inom Pingstalundsområdet.

Vandring i Pingstalund och Spetalsbergen

I Spetalsbergen finns en uppmärkt vandringsled på c:a 2,3 km och i Pingstalund ett antal icke uppmärkta vandringsstigar samt ett elljusspår, alla i lätt terräng. Pingstalundsområdet innehåller inte bara rika naturvärden utan är även rikt på kulturvärden. Arkeologiska förundersökningar har konstaterat ett flertal boplatser så långt tillbaka som till jägarstenåldern för 6-10 000 år sedan.


Längst söderut i området finns Tingbergs Kulle, även kallad Galgekullen, som fungerade som Ale härads avrättningsplats fram till 1857. Här kan man även njuta av vidunderlig utsikt över Göta Älvdalen från den grillplats, som finns iordningställd. Spetalsbergen har fått sitt namn efter det spetälskehospital som fanns i området under medeltiden.
S:t Jörgens hospital låg antagligen på ängen bakom nuvarande Lödöse Museum. Genom området löper en gammal väg, som vi idag kallar ”Danska Vägen”. Namnet kan tänkas anknyta till någon av de gånger danskarna angripit eller försvarat Lödöse.
Danska Vägen var medeltidsstadens utfart mot öster och norr. Österut gick den mot Skara och norrut går den ner vid berget mot Odinslund och vidare mot Lilla Edet.

Läs mer här

Vandring i Pingstalund och Spetalsbergen

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Lägg till kommentar