Thorskogs Slotts historia

Götaälvdalen.se har fått nöjet att låna Lasse Nilssons, vd på Thorskogs Slott, fina skildring om Thorskogs Slott historia så som han berättar den för gästerna på slottet.

Den eviga freden

1249 kan man läsa i historieböckerna om Torske Backe och inte Thorskog. Torske Backe är alltså de Norska namnet på denna plats. Och vad hände 1249….jo då stod Birger Jarl, vår svenske landsfader enligt Arnböckerna, på den andra sidan Göta älv och Haakon Haakonson på denna sidan älven för att göra upp den eviga freden mellan Sverige och Norge.

Man genomförde också denna fred och förseglade avtalet med att gifta bort sin son och sin dotter med varandra men dom ”slet” ut varandra efter 3 år….så fortsatte man och kriga. Den eviga freden mellan Sverige och Norge varande alltså enbart i 3 år.

Thorskogs Slott
Birger Jarl

Tiden fram till början av 1700 talet

Sedan hände inte så mycket på denna platsen utan det bedrevs mest skogsbruk och jordbruk. Det var Kongahälla kloster i Kungälv som ansvarade för detta och den äldsta lämningen från denna tiden är vår ”Jägarsal” en unik lokal som ni inte får missa att titta in i. Där förvarades bl.a. säd till att göra brännvin och det tycker vi är trevligt för det har vi här. Brännvin alltså.

Olof Peter Andersson

En liten anekdot gällande detta är också att 1808 föddes Olof Peter Anderson i Trollhättan. Pappan var mjölnare och fick jobb på Thorskogs bruk 1809. Olof Peter växte alltså upp på Thorskog. Han flyttade sedermera till Göteborg och gifte sig. Fick 5 söner. Investerar tidigt i ett köpmanshus som sedermera inriktar sig på destillerade drycker.

Man tar bl.a. fram ett recept med kummin, anis och fänkål i. Säljs framgångsrikt som ”Prima akvavit”: Lagom till Göteborgsutställningen 1891 lanseras produkten med stor framgång. Men det är först 1917 som äras den som äras bör för då säljs receptet till vin & sprit och får namnet O P Andersson, mjölnarsonen ifrån Thorskog.

Thorskogs slott

Familjen Andersson kom från Trollhättan och det var en mycket vanligt väg att ta sig ner till Göteborg via Thorskog och Kungälv. Det finns flera milstenar denna vägen ner mot Kungälv. Detta var nämligen huvudvägen från Bergslagen ner mot Göteborg på den tiden.

Olof Wenngrens era – 1700 talet

Och det var exakt därför Niklas Sahlgren 1711 startade en smedja på denna plats. Sahlgren …..ska…sjukhuset finns också på hans meritlista. Herr Sahlgren hade tjänat mycket pengar på vår handel med Kina genom Ostindiska kompaniet och ville nu bl.a. investera dom här. Man fick råvaran från Bergslagen, vattenkraften från berget bakom och här fanns en hamn.

Thorskog slott
Lödöse

Vi ligger ju exakt mitt emot Lödöse, en av Sveriges första städer, med historik redan från 800 talet. Skeppsbyggeri och hamnstad m m. På den tiden byggde man ju hamnar en bra bit in i älvar och floder så att dom inte skulle vara synliga för pirater och rövare. Detta var alltså, på den tiden, en mycket strategisk plats. Niklas Sahlgren var dock till åren kommen och 1738 sålde han allt till en Olof Wenngren.

Och tack vare Herr Wenngren så etablerades även boende på platsen. För Wenngren utvecklade smedjan till ett gjuteri/järnbruk, startade ett sågverk, en kvarn m m och fick en bra snurr på affärerna. Och till slut bestämmer sig Olof för att han också vill bo på denna platsen.

Han bygger en herrgård på den platsen slottet idag står på, han anlägger den engelska parken. Och den är så bra gjord att Carl Von Linné är här och studerar. Herr Wenngren bygger också, med hjälp av fångarna på Carlstens Fästning, det gigantiska dammsystem som finns i området.

Thorskogs slott
Carl Von Linné

Om man går upp till Stendammen. Denna ”damm” ser ut som en stor vacker insjö men det är faktiskt en damm. Ovanför slottet finner ni spikdammen och sedan via slottets spegeldamm rann vattnet ner till verksamheterna nedanför. Detta var självklart ett mycket lyckat sätt att effektivisera vattenkraften i området.

Olof Wenngren är en stor entreprenör. Han hittar bl.a. en sågklinga i Tyskland som enbart var en halv centimeter bred. Man sågade med klingor i Sverige på den tiden som var mellan 2 – 3 centimeter breda. Det blev ju rätt mycket sågspån och flis av det virket och man hade gigantiska problem nere i Göteborg på den tiden med all ”skit” som kom ner för älven.

Det fanns bl.a. 50 sågverk längst älven mellan Trollhättan och Göteborg. Olof Wenngren skrev till dom styrande i GBG och berättade om den nya klingan och hipp-som-happ stängde man 48 av hans konkurrenter. Ett bra sätt att tjäna pengar…stänga konkurrenterna. Det fanns ju bara 2 sågverk med den nya tekniken och dom ägde Wenngren.

Olof Wenngren var en mycket duktig man och levererande mycket skattepengar till staten och kungen. Han skrev till kungen och tyckte kungen skulle premiera hans duktighet på något sätt.

Det tyckte inte kungen……efter första brevet och inte heller efter andra brevet….men efter 3:dje brevet blev han adlad och fick patrons titel. Wenngren blev nästan 90 år vilket var rätt ovanligt på 1700 talet och han hade inte arvingar för dom hade dött ifrån honom så han gjorde något så unikt som att testamentera titeln till fastigheten. Köpte du Thorskogs ägor fick du alltså kalla dig för Patron. Vilket var helt unikt då det bara fanns en fastighet i hela landet med en titel därtill.

Med detta har vi klarat av 1700 talet och nu går vi in på 1800 talet.

Petter Larssons era – 1800 talet

Thorskogs Slott byggdes 1892 av en ”Varvspatron” Petter Lasson. Han har en fantastisk levnadshistoria. Petter Larsson föddes i Åmål i en fattig jordbrukarfamilj. Kom till Partille utanför Göteborg vid 14 års ålder och fick jobb som dräng. Jobb och jobb?! man fick inte så mycket betalt men man fick lite dricks vid något som kallades ”Oktoberflytten” och vid jul etc.

Han samlade all dricks i en liten burk och när den var full gick han till byns lärarinna och sade; – jag vill att du lär mig läsa, räkna och skriva. Petter Larsson dör 1912 och är då god för mellan 3 – 4 miljarder i dagens penningvärde.

Petter Larsson kommer till Lödöse varv och får jobb hos Patron på Lödöse varv. Han jobbar snabbt upp sig inom verksamheten och får till slut han dom kunder och inköp. Men han nöjer sig inte med detta utan delar upp sin lön i 3 högar……anställer en gubbe på kunder och en på inköp. För sin del åker han över till denna sidan och hur ett magasin.

Sedan åker han på höstarna runt ibland alla bönderna, det fanns många ”tegar” på den tiden, och köper upp delar av deras skörd. Han hade nämligen räknat ut att alla inte hade koll på vad man behövde för vintern och för utsäde till nästa vår etc. Och för dom det tog slut för….då hade ju han!

Herr Larsson sålde då tillbaka till dessa bönder för en väsentligt högre peng en vad han hade köpt det för. Och dom som inte betalade fick betala med en liten bit mark eller skog. Skogen exploaterade han och sålde mer till handelshusen i Göteborg. Handelsmännen gjorde direkt upp med bonden som skickade checken till Petter Larsson medan hans två gubbar gjorde jobbet på andra sidan.

Det rullade på så bra så att han sade upp sig hos patron på Lödöse. Köpte Thorskogs ägor med hjälp av 2 kompanjoner som han sedan löste ut efter 2 år. Fick därmed sedan kalla sig för Patron!! Kunde se ner på sin forne chef som han inte gillade och startade ett varv på denna sidan älven!

Petter Larsson investerade bl.a. i gigantiska fester…han var ju inte så känd från början…..Shan av Persien har varit här på fest. PL resonerade nämligen så att om han bjuder på dessa flotta fester så blir man ju bjuden tillbaka – det kallas för ”nätverka idag”. På en av dessa fester han blev inbjuden till träffade han sin blivande hustru Maria. Henne beskriver man som ”tämligen vacker ….lite elak…….oerhört rik. Dom gifte sig och hon flyttade hit och han blev ännu rikare för det var ju han ”som hade byxorna” som man sa på den tiden.

Thorskog slott

Petter Larsson var naturligtvis en oerhört duktig entreprenör. Han installerade bl.a. elektrisk ström i verksamheterna nedan för herrgården 5 år innan den officiella tiden för detta är i Sverige. Det är 1892 samma år som slottet byggdes för då fick Stockholm elektrifierad gatubelysning. Petter var 5 år tidigare på Thorskog. Petter Larsson drog också Bohusläns första telefonlinje till sin revisor i Kungälv…22 km koppartråd …

Men man ägnade sig också åt välgörenhet. Man byggde bl.a. Sveriges första äldreboende med eget rum här borta i Västerlanda.

Petter Larsson dör 1912 och är god för så gigantiskt mycket pengar. Han har en son, Eskil Larsson, han dör 1926 vid 50 års ålder av en ”vällevnadssjukdom”….urfattig!

Första världskriget bröt ut och ingen var beredd. Man låg fel på börsen. Man hade investerat gigantiska pengar i Göta Kanalbolaget men när kriget bröt ut slog lastbilen igenom. Hela kanalidén dog ut. Han var en urusel affärsman och glad i ”det ljuva livet”! Hans änka fick flytta till Stockholm och leva på allmosor från rika bekanta och slottet såldes på exekutive aktion.

Efter detta var det flera olika ägare som huserade på Thorskogs till familjen Sköld köpte slottet i början av 70 talet. Familjen Sköld kom från norrland och ville ha en sommarstuga. Då köpte man Thorskogs Slott….Thorskogs ”kråkslott” för slottet var inte i speciellt gott skick efter alla dessa ägare. Det läckte in från taken och fönsterna var dåliga. Möbler och konst hade försvunnit för länge sedan. Familjen började inreda med att lägga in linoleummattor med Orangea blommor i källare…..det var ju 70 tal.

Men detta reagerade byborna på och man bjöd in familjen till en sommarfest. Detta var en förtäckt fest där man egentligen villa tala om för familjen att den inredningen inte så ”käck”. Då hade dock familjen fått upp ögonen för Peter Larsson fantastiska levnadsöde och hade beslutat sig för att göra en ”Rocard”. Man skulle återställa Petter Larssons familjehem. Möbler och konst började köpas tillbaka. Det mesta försvann ju efter konkursen 1926. Huset började att renoveras, stuckatur m m började att återställas.

Thorskogs Slott & konferens AB

Barnen ville inte ärva och slottet blev till salu. Det var då Tommy och Lena Jonsson fick upp ögonen för detta slott och denna plats. Man träffade familjen Sköld som bl.a. hade en önskan, detta ”hem” skulle visas upp för allmänheten. Den önskan rimmade klockrent ihop med Tommy och Lenas affärsidé och den affärsidén driver vi verksamheten efter än idag.

Thorskogs slott

Låta människor mötas, umgås och träffas i denna vackra miljö och natur. Hög nivå på mat, dryck och service men framförallt med en enormt stor hemkänsla. Man skall i praktiken uppleva samma känsla som när man kommer hem till familjen Larsson på den tiden.

Det är därför vi bl.a. har en heltidsanställd florist, jobbar mycket med detaljer och dekorationer, puffar kuddar flera gånger om dagen.

Jag har känt Tommy och Lena i 30 år och kommer mycket väl ihåg när man presenterade detta för branschen. Många sade…det kommer inte komma en människa dit ut. Dom hade dock fel och ett stort lyft fick man när 5 presidenter bodde här i början av 90 talet. George Bush den äldre, Gorbatjov, De Klerk, Mayor och Botto. Det var under de s.k ledarskapsdagarna i GBG.

1989 kom Orangeriet till och verksamheten förändrades också till ett ”bröllopsmecka”. Vi hade ca 60 vigslar 2008 allt ifrån 2 – 140 personer. Patron Jonsson har också vigselrätt och vigt oerhört många brudpar under alla dessa år. Nu har också undertecknad denna trevliga ”rätt” och har hittills hunnit med ett 30 tal vigslar. Romantiska weekends och vårt jularrangemang har också blivit en stor och viktig del av verksamheten idag. Bl.a. gör vi ca 140 specialtillverkade juldekorationer till detta jularrangemang som har blivit mycket uppmärksammat.

Alla våra gäster behandlas alltid som ”stjärnor” men somrarna 2009 samt 2010 hände det något lite speciellt här på Thorskog. TV succén ”Stjärnorna på slottet” spelades in på vårt slott.

Efter Tommys bortgång hösten 2013 förstod jag att slottet skulle bli till salu. Jag startade då en köpprocess ihop med Niclas och Anna Karin Hammarstrand samt Peter Dahlman. Till vår stora glädje fick vi ihop affären och 1 januari 2015 övertog vi mark, fastigheter och verksamhet.

Vi skall förvalta Tommy och Lenas arv men samtidigt förfina och förbättra. En liten försiktig utbyggnadsplan finns projekterad och steg ett i denna är nu genomförd. En scen, ny entré utkörningskök till vår stora festvåning ”Orangeriet” samt en ny barlounge med stor uteplats. Thorskog får dock inte bli för stort för då tappar vi den viktigaste parametern i vår affärsplan ”hemkänsla”.

En stor anledning till att vi berättar denna historik för så många som möjligt är att vi verkligen tror att med lite vetskap om vad som har hänt på denna plats under åren och vilka det var som gjorde denna vår verksamhet möjlig… så förstärker det upplevelsen av er vistelse här.

Text: Lasse Nilsson, VD Thorskogs slott

Läs mer om Thorskogs slott här

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Lägg till kommentar