Kungajaktmuseet Älgens berg

Kungajaktmuseet Älgens Berg, beläget i Ekopark Halle-Hunneberg, är ett upplevelsecentrum som berättar om älgen, bergens natur, fängslande kulturhistoria och kungajakt.

Älgen

Kungajaktmuseet Älgens berg
Kungajaktmuseet Älgens berg

Älgen är den svenska skogens största djur. Den är lätt att känna igen tack vare sin storlek och sitt särpräglade utseende. De stora öronen, den rejäla mulen och hakskägget tillsammans med den karakteristiska puckeln vid manken gör den svår att förväxla med andra djur. I museets interaktiva utställning kan du på ett lekfullt sätt lära känna älgens alla sinnen. 

Kungajakten

Jakten på Halleberg och Hunneberg i Vänersborgs kommun har varit i kunglig ägo sedan år 1351 då bergen utsågs till kunglig djurgård. Den traditionella kungajakten infördes år 1885 av Oscar II. Än i våra dagar är bergen värdplats för den kungliga älgjakten. I utställningen skildras dessa jakter med unikt bildmaterial från de tidiga jakterna till dagens moderna kungajakt med Carl XVI Gustaf. 

Ekoparken

I museet finns en utställning om Ekopark Halle-Hunneberg. Här berättar markägaren Sveaskog om ekoparkens djur, natur, och kultur. Här finns även tips på aktiviteter och spännande utflyktsmål – ekoparkens smultronställen. Har du frågor så finns museets personal till hands. 

Trollskogen

Bakom museet finns Trollskogen, där trollen Halle och Hunne, i sällskap med den kloka ugglan Spanarn, tar med er på en rolig upptäcktsfärd och lär er mer om skog och djur. Kanske skymtar ni några av skogens alla djur längs Trollskogens stigar. Spela kottegolf, lär dig balansera, gå äventyrsbanan eller bara sitt ned en stund med er medhavda fikakorg.

Naturvandring på Hunneberg

Upplev den magiska vildmarken på Hunneberg! Här finns här älg, kronvilt, rådjur, bäver och havsörn. Tillsammans med en kunnig guide får vi en unik upplevelse. Vi träffas på Kungajaktmuseet vid Bergagården, Hunneberg. På museet får vi en kort introduktion om bergens djur och natur, om vart vi skall gå och vilka djur kan vi förvänta oss att se.

Läs mer här

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Lägg till kommentar