Hisingen – 1603 första Göteborg grundas

Hisingen – 1603 första Göteborg grundas. Den första staden med namnet Göteborg grundades 1603 på Hisingen vid Färjenäs, staden befolkades främst av holländska köpmän som på kronans uppdrag skötte Sveriges utrikeshandel.

Staden brändes dock ner av danskarna 1611 under det så kallade Kalmarkriget och den enda kvarvarande lämningen som än i dag kan beskådas är grunden av den kyrka som stod i stadens centrum.

De äldsta beläggen för Hísing återfinns i de isländska sagorna som skrevs ner under 1200-talet. Formen Hísingen är belagd 1399.

Västra Hisings härad, Torslanda Säve Rödbo Backa och Björlanda, tillhörde Norge fram till freden i Roskilde 1658. Östra Hisings härad, Lundby och Tuve, tillföll Sverige under den senare delen av 1200-talet. Tidigare var hela ön en del av Älvsyssel som var en riksdel i Norge.

Hisingen - 1603 första Göteborg grundas

I slutet av 1800-talet kallades Backa för ”Hisingens trädgård” och var en bördig jordbruksbygd. Backa utvecklades till Göteborgs egen ”nyttoträdgård” och försåg stadens invånare med bland annat grönsaker, potatis, bär och blommor.

Hisingen är till ytan Sveriges femte största ö – efter Gotland, Öland, Södertörn och Orust – och den näst mest befolkade.

Rambo från Hisingen

Stamfadern Peter Gunnarsson Rambo, som var en av de första svenska emigranterna till kolonin Nya Sverige, född 1611/1612 och död januari 1698. Han kom ursprungligen från Ramberget på Hisingen i Göteborg. Namnet Rambo tog han enligt en teori från sin uppväxt vid Ramberget. Han började använda det efter ankomsten med fartyget Kalmar Nyckel till kolonin Nya Sverige vid Delawarefloden, på Nordamerikas östkust. som en av fem ”frimän” den 17 april 1640.

Han gifte sig den 7 april 1647 med Brita Mattsdotter, född omkring 1630 i Vasa i Österbotten i Finland. Hon dog omkring 1693. Båda ligger begravda i den år 1700 uppförda Gloria Dei (Old Swedes’) Church i Philadelphia i Pennsylvania. Kyrkan är delstatens äldsta sakrala byggnad.

Rambo är en av de äldsta och mest utforskade svensk-amerikanska släkterna.

Hisingen – 1603 första Göteborg grundas

Första Göteborg

Table of Contents

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Lägg till kommentar