Guldet från Vittene Trollhättan

Vitteneskatten är Sveriges till vikten tredje största guldskatt, bestående av fyra och en halv guldring på sammanlagt 1,9 kg, funnet vid Vittene, utanför Trollhättan.

Gardinstången i klädgarderoben

På sensommaren 1990 stötte Asta och Tapio Lund på ett metallföremål vid arbete i sin trädgård i Vittene utanför Trollhättan. Då föremålet uppfattades som en förböjd gardinstång hängdes det in i städgarderoben och glömdes bort.

Fem år senare kom Tapio åter att tänka på fyndet, efter samtal om egendomligheter med arbetskamraterna på sin arbetsplats. Efter att ha konfererat med arbetskamraterna om fyndet, och bekräftelse från guldsmed att föremålet var av guld, beslöt han att ringa arkeologerna på Lödöse museum och sensationen var ett faktum.

Skulpturen, den Döende gallern, bär en torques.
Skulpturen, den Döende gallern, bär en torques.

 

Föremålet visade sig vara en halsring av så kallad toquestyp. Karaktäristiskt för ringtypen är de stora släta ändknopparna med låsanordning, ämnade att hänga framtill på halsen. Ringtypen dateras till århundradena kring Kristi födelse.

En liknande halsring, Havorringen, har hittats i Sverigen men den stals på 1980-talet, och därför är Vitteneringen nu unik i sitt slag i Sverige. Förutom Havorringen har ett fynd av torquesring gjorts på Jylland, och två i Svarta havsområdet.

Fler guldfynd

I oktober 1995 startades utgrävning i fyndområdet. Fynd av boplatslämningar i form av kulturlager, stolphål med mera på ett cirka 100×100 meter stort område. Under avsökning av området med metalldetektor hittades en guldarmring och ett tennliknande halvfabrikat i november 1995.

Armringen är av typen ormhuvudring, där endast fyra av typen har hittats tidigare, två i Danmark och en i Slovakien. Trolig datering är 100-talet e.Kr.

Vid fortsatt avsökning hittade de en tredje halsring som liknade ring nummer två, med triangulär frontplatta och en dekortyp bestående av inpunsade cirklar begränsade av inristade linjer.

Ringen är tänkt att länkas samman med ytterligare en del, och är ensam i sitt slag i Skandinavien. Trolig datering är slutet av 100-talet.

Skatten finns nu i Guldrummet på Historiska Museet i Stockholm.

Källa: Västarvet

Comments

 • Avatar för Torgny Ellbrant
  Torgny Ellbrant
  augusti 14, 2022 at 11:47

  Mycket intressanta artiklar från gotaalvdalen! Fortsätt med dem!

  • Avatar för Bo Larsen
   Bo Larsen
   augusti 15, 2022 at 06:12

   Tack!

 • Avatar för Hans Menzng
  Hans Menzng
  augusti 17, 2022 at 18:30

  Mormor växte upp i Vittene så jag drömmer om att någon mycket tidig anfader kan ha ägt gulden. Men chansen är förstås liten.

 • […] Läs även: Guldfyndet från Vittene, Trollhättan, som är Sveriges till vikten tredje största gul… […]

Lägg till kommentar