Drottning Blanka och Kung Magnus Erikssons bröllop på Bohus slott

Kung Magnus Eriksson (född i april eller maj 1316, död 1 december 1374) regerade i 46 år. Magnus far var självaste Erikskrönikans Erik Magnusson. Hans mor var prinsessan Ingeborg, dotter till Håkon V Magnusson, kungen som 1308 lät anlägga Bohus fästning.

Drottning Blanka

Magnus var bara tre år gammal, 8 maj 1319, då han blev kung efter att morfar Håkon gått bort. Först över Norge och sedan, 8 juli samma år, även till Sveriges kung.

På Bohus slott, år 1331, förklarades den då 15-årige Magnus vara myndig och fick då den formella regeringsmakten. För att sköta både Norge och Sverige, och för att slippa resa för mycket, så blev det enklast att resa på Göta älv då Bohus slott, var norskt, och Lödöse slott, var svenskt.

Hans rike var under en period det största i Europa. Det sträckte sig från Karelen i öster till Grönland i väster, från Nordkap i norr till Öresund i söder.

Friastråt

När Magnus var 18 år for han, i juni 1334, på friarstråt till grevskapet Namur i nuvarande Belgien. Där friade han till den 16-åriga Blanche, dotter till Jean av Namur och Marie de Artois.

Drottning Blanka

Fadern var greve av Namur och modern var nära släkt med det franska kungahuset. De trolovade sig och Magnus återvände hem. På hösten 1335 anlände Blanche till Norden.

Bröllopet på Bohus slott

Drottning Blanka

1335 var Bohus slott ett modernt slott, nu byggt i sten istället för som tidigare, i trä. Ett slott med fyra hörntorn och kungliga salar över porten. Det var ett ståtligt slott som bjöd på kungabröllop med inbjudna gäster från hela Norden och Flandern.

Exakt vilka som var inbjudna på festen vet vi inte. Det vi vet är att Blankas föräldrar var med, likaså två av hennes bröder. Bland gästerna fanns också biskopar, stormän från Norge och Sverige. Troligtvis även representanter från Danska kungahuset och nordtyska furstar.

Menyn på bröllopsfesten

Genom anteckningar i inventarielistor från Kung Magnus skattkammare på Bohus slott 1340 kan man förmoda hur menyn på bröllopsfesten sett ut. Vildfåglar, marinerad oxstek, fårfiol, rådjurssadel, vildsvin, sill, hårdostar, rotfrukter, lax och nötpastejer, surdegsbröd och smör. Rikligt med vitt och rött vin.

Drottning Blanka

Det bjöds även på öl. Kryddförrådet var vidlyftigt. Med tanke av att den första kryddimporten till Sverige skedde 1328 så var Kung Magnus kryddförråd imponerande stort.

Drottning Blanka

Bröllopsfesten för drottning Blanche av Namur och kung Magnus Eriksson på Bohus slott var en storartad, färgsprakande, tillställning. Blanche, som var båda vacker och klok, gjorde enligt samtida uppgifter succé som en förtjusande brud.

Festen

Vid denna tid var det brukligt att proceduren tog tre dagar. Festen hade man första dagen.

Drottning Blanka

Dagen därpå var det brudlopp, då brud och brudgum skulle visas upp. Det gjordes för att visa att släktena var eniga om att de trolovade fick ingå äktenskap. Själva blev brudparet tillfrågade av prästen precis innan de steg in i kyrkan och fick därmed dess välsignelse.

1110x600

Drottning Blankas morgongåva

På tredje dagen överlämnades morgongåvan. Blanche fick Lödöse slott med omgivningar och Lindholmens slott i Göteborg (platsen, där slottet en gång låg, kallas ännu idag för Slottsberget).

Den norska morgongåvan bestod av Tönsbergshus och län. I ett andra morgongåvobrev 1353 erhöll hon dessutom Bohus slott och Marstrand med Älvsyssel utom Orust.

Drottning Blanka

Nu var Blanche av Namur, drottning av Sverige, Norge och Skåne, evigt bunden till sin man. Hon blev nu Blanka, ett namn som föll sig naturligare på nordbornas läppar.

Heliga Birgitta

Birgitta (senare Heliga Birgitta) stod kungaparet nära sedan hon blivit drottning Blankas ”magistra”, ungefär motsvarande mentor. Man tror också att Birgitta och hennes make Ulf var gäster vid kungabröllopet. Kungaparets förtroende för Birgitta resulterade bland annat i att de 1346 testamenterade Vadstena kungsgård till ett blivande kloster och påföljande år även en stor summa pengar för klostrets bildande.

Birgitta hade redan som barn upplevt att himmelska väsen uppenbarade sig för henne, och med åren blev hennes syner alltmer politiska.

Drottning Blanka

Birgitta hade även synpunkter på Magnus och Blankas äktenskap. Hon misstänkte nämligen att kungen hade begär som drottningen inte kunde tillfredsställa. I en annan av hennes uppenbarelser från 1340-talet hade Magnus och Blanka beslutat sig för att leva i avhållsamhet efter att drottningen hade fött de två sönerna. Birgitta trodde sig veta att detta berodde på ”en ny och häftig hetta” hos Magnus som tog sig uttryck i ”en förnuftslös älskog”.

Relationerna mellan Birgitta och kungaparet blev alltmer kyliga i och med Birgittas anklagelser mot kungen och med tiden även mot Blanka av Namur som enligt Birgitta var ”en huggorm som har en skökas tunga, drakens galla i hjärtat och det bittraste gift i köttet”. Birgitta konstaterar vidare att ”därför bliva hennes ägg giftiga”.

Förgiftad

År 1363 var makarna Magnus och Blanka i Köpenhamn för sin sons, Håkans, vigsel med den danske kungen Valdemars dotter Margareta. Under bröllopet, som ägde rum 9 april, insjuknade drottning Blanka och dog. Även brudens bror, prins Christofer dog och kung Magnus blev sjuk, men räddades av sin läkare.

Ryktet säger att kung Valdemar låtit bjuda det svenska kungaparet på en förgiftad dryck av vilken också hans egen son drack. Drottning Blankas död är endast känd genom en kortfattad dansk krönika, Själlandskrönikan, och ingen vet vad hon så plötsligt dog av. Drottning Blanka ligger troligen begravd i Ringsted i Danmark.

Drottning Blanka

Barnvisan ”Rida, rida ranka, hästen heter Blanka” handlar om drottning Blanka, men skrevs i slutet av 1800-talet av Hans Henric Hallbäck.

1200x600 AKB

Comments

  • Avatar för Pär Hummerhielm
    Pär Hummerhielm
    januari 5, 2024 at 10:59

    Hej
    Frågan gäller, då det står i texten att de gifter sig på Bohus slott och att Blanka erhåller Bohus fästning.
    Är Bohus slott och Bohus fästning är en och samma anläggning?
    Om så inte är fallet, var låg slottet i så fall.
    Mvh Pär

    • Avatar för Bo Larsen
      Bo Larsen
      januari 5, 2024 at 11:55

      Hej!
      Bohus slott och Bohus fästning är samma byggnad. Tack, är ändrat nu!
      Mvh Bo Larsen

Lägg till kommentar