Västgöten som namngav Husavik på Island

Västgöten som namngav Husavik Det berättas att de första nordbor som varit på Island var Gardar Svavarsson och hans besättning, en svensk och av många menad såsom varande västgöte (västra landet vid Göta älv). Gardar räknas enligt Haukbok som Islands upptäckare medan en norrman vid namn Naddodd skall ha hamnat där något tidigare, men snart vänt om och seglat till Färöarna dit han egentligen varit på väg. Redan under 700-talet skall dock en irländsk munkkoloni funnits på Island.

Enligt Haukr Erlendssons version av ”Landnámabók”, en bok som beskriver Islands kolonisering, var Gardar gift med en kvinna från Hebriderna. Vid en resa dit på 860-talet, med avsikt att lyfta arvet efter sin svärfar, råkade Gardar ut för en storm i Pentland Firth. Stormen drev hans skepp långt västerut i havet, tills han nådde Islands östkust. Han kringseglade det nya landet, och fann att det var en ö. Han kallade ön för Garðarshólmi – Gardarsholm.

Han skall om hösten ha kommit till en plats öster om Hornafjordur där han lät bygga ett mindre hus för sig själv och sin besättning. Platsen kallade han för Husavik. Den efterföljande våren seglade han till Norge för att sedan inte återvända.

Gardar Svavarssons son Uni utvandrade själv till Island. Där genomförde Uni ett misslyckat försök att vinna Island för Norges kung men med sig själv som jarl över ön. Sonen Uni dödades dock av lokala bönder som redan hunnit bosätta sig på ön. Uni hann dock få en egen son, Hróar, innan han dog.

Gardars sonson Hróar nämns i sin tur i bland annat Njáls saga såsom gode, alltså präst inom asatron, i samhället Tunga i Norge. Hróar bråkade med andra män, han utmanades vid två tillfällen på strid och segrade i bägge striderna. Hróars fru Arngunnur var syster till Gunnar Hámundarson, en av hjältarna i Njáls saga.

Gardar Svavarsson västgöten som namngav Husavik

Husavik

Húsavík, egentligen Húsavík við Skjálfanda, är en stad på Islands nordkust med 2 196 invånare (2016). Invånarna lever på turism och fiske samt detaljhandel och mindre industrier.

Staden har blivit ett centrum för valskådning tack vare de olika valarter som simmar in i Skjálfandi. Islands fallologimuseum, som har exemplar från alla däggdjur som lever på Island, låg här mellan 2004 och 2011.

En monument av Gardar Svavarsson är rest i närheten av skolhuset.

Innehållsförteckning

Västgöten som namngav Husavik

Västgöten som namngav Husavik på Island

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Lägg till kommentar