Vandra i Vänersborg – porten till Vänern

Vandra i Vänersborg. Vandring i Vänerstad bjuder på 10 kilometer vandring i Vänersborg med möjligheten att gå extra sträckor och se ännu mer av vad Vänersborg har att erbjuda.

Vandra i Vänersborg
Vandra i Vänersborg

Vänersborg är verkligen omgivet av vatten. Vänern bjuder på sandstränder, klippor och vatten så rent att du kan dricka det. Här passerar fritidsbåtar och handelsfartyg norrut mot Vänerns hamnar eller söderut mot Trollhättan och sedan Göteborg och havet. På sin väg tar de sig igenom slussarna i Göta älv där den översta ligger i Vänersborg, Brinkebergskulle sluss. Birger Sjöberg, stadens mest kände skald, gav en doft av stora vida världen när han döpte sitt Vänersborg till Lilla Paris. Staden vilar på en stadig historisk grund från 1644 och är numera regionhuvudstad i Västra Götaland. Vandra i Vänerstad är en upplevelse i kulturhistoriska miljöer och i en härlig småstadsidyll.

Birger Sjöbergs sångmö Frida

Vandringen börjar i det gamla ombyggda stationshuset vid järnvägen och tar dig sedan söderut förbi gästhamnen och det vackra konstverket Andarnas skepp ner längs med kanalen Karls grav. På vägen tillbaka norrut går du längs Vänerns strand i vackra naturområdet Holmängen som sedan går över till den populära Skräckleparken. Stanna gärna till och ta ett bad i Skräckleparken som bjuder på flera trevliga badplatser i Vänerns rena vatten. Här kan du också se Birger Sjöbergs sångmö Frida som tittar ut över Vänerviken mot Dalbobergen, där Birger Sjöberg och hans vänner ofta höll till. Vandringen avslutas längs den så kallade Kulturaxeln där du kan se Residenset, Vänersborgs torg, grönområdet Plantaget, Vänersborgs kyrka och lite längre bort Vänersborgs museum – Sveriges äldsta bevarande museimiljö.

Börja vandringen vart du vill i Vänersborgs centrum, två rekommenderade förslag är vid resecentrum eller utanför turistbyrån i Vänersborg. Här är det nära till bra parkeringsmöjligheter så som Sanden där du står gratis i 48 timmar och pendelparkeringen vid Hantverkaregatan.

Skyltar med Vandring i Vänerstad logotyp och text med pilar som visar hur du ska gå.

Vandring i Vänerstad är totalt ca 10 km lång. 

Källa: Visit Trollhättan Vänersborg

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Lägg till kommentar