Surte Glasbruksmuseum ligger i de gamla fabrikslokalerna för Surte glasbruk och där visas vad som producerats på orten och vilken roll bruket spelade.

Alexander Samuelson

Surte Glasbruk - Alexander Samuelson

Alexander Samuelson, mannen som lämnade in patentet på kanske världens mest kända förpackning, Coca-Cola flaskan. Han var född den 4 januari 1862 i Kareby socken i Göteborg och Bohuslän. Alexander var son till Anders Samuelsson och Brita Christina Persdotter, Anders står skriven som smed vid Surte glasbruk i Sveriges befolkning 1880. Som barn arbetade Alexander vid Surte glasbruk men när tiderna blev sämre beslutade sig Alexander och hans äldre bror Otto Julius att år 1883 emigrera till Amerika.  

Coca cola flaskan fran surte

I Amerika kom Alexander att arbeta inom glasindustrin och blev med tiden chef på Chapman Root Bottling Company i Indiana. År 1915 utlyste Coca Cola en tävling där det gällde att ta fram en helt ny och unik flaska. Företaget ville ha en förpackning som stack ut, något som alla skulle känna igen t.o.m. i ett mörkt rum.

Alexander och hans team experimenterade och fann till slut en utmärkt form av en cool Coca Colaflaska. Den 16 november 1915 fick Samuelson och hans kollegor patent på den och det hela blev genast en succé. Det sägs att framtagandet av formen på flaskan gick till på det viset att man studerade formen på en kakaoböna. Men det går även vissa rykten om att kurviga Mae West spelade en viss roll i framtagandet. Hon var dåtidens kvinnoideal. Vilken historia som är sann kan nog ingen svara riktigt på.

Källa: Svenskt UppfinnareMuseum

Surte Glasbruksmuseum

t?a=1299875144&as=1636577742&t=1&tk=1&i=1

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Lägg till kommentar