Pilgrimsleden Göta älv

Pilgrimsleden Göta älv är insikternas- och utsikternas vandringsled. En inre och yttre resa du tar dig an som du själv vill. Vandra ihop med andra eller planera din egen utflykt. 

Pilgrimsleden Göta älv

Med Lödöse som historisk knutpunkt väcker vandringarna liv i de gamla lederna. Du går i förfäders fotspår. En vandringsled rik på kulturarv, Lödösejorden är en av Sverige främsta fyndplatser av pilgrimsmärken. Titta in ledens olika etapper som delar in sträckorna Göteborg-Lödöse, Lödöse-Hålanda (mot Skara) och Lödöse-Vänersborg. Var och en av etapperna har sin egen personlighet. Hitta en favorit eller gå alla.

Pilgrimsleden Göta älv är ett bra val för dig som vill kombinera din naturupplevelse med historia eller bara vill vandra en stund eller längre än så. Att dessutom få möjlighet till avkoppling och att upptäcka det genuina Götaälvdalen är för många en skön lyx.

Du kan vandra en etapp eller flera för att till sist göra hela leden. Det är lätt att ta sig hit, hitta boende och förtäring – leden erbjuder bra kollektivtrafik och service. Mest av allt är det en personlig vandringsled, där omtanke är i centrum och varje etapp erbjuder olika upplevelser och lokala smultronställen.

Dragning genom Götaälvdalen

Pilgrimsleden Göta älv sträcker sig från Masthuggskyrkan i Göteborg via Nylöse kyrka och Lärjeån. Vidare genom Vättlefjäll till Ale kommuns skogar och landsbygdsidyll och till Lödöse. Genom Lilla Edet tar man sig över den vackra älven och upp till charmiga Hjärtum. här bär vägen från Utby genom trollskogar till Trollhättan och Vänersborg där leden kopplar an till pilgrimslederna i Dalsland.

Pilgrimsvandringar förr och nu

Pilgrimsvandring fanns på medeltiden i Europa och Norden. De stora vallfarts­målen var Jerusalem och den heliga gravens kyrka, aposteln Petrus grav i Rom, samt aposteln Jakobs grav i Santiago de Compostela. I Norden var Vadstena och Olof den Heliges grav i Nidaros (Trondheim) de viktigaste målen.

Samma företeelse kan vi se i modern tid. Vi reser och om man väljer att bredda begreppet: visst vallfärdar vi. Syftet varierar förvisso och målen för våra resor har blivit fler. I vår tid kan vandringen för somliga handla om existentiella frågor medan det för andra rör allt från religiösa motiv eller personlig utveckling, motion eller förströelse, naturupplevelser eller att få ta del av nya platser och historia. Oberoende vad, vandringen fyller en viktig funktion. Förr som nu.

Läs mer här

Pilgrimsleden Göta älv

Comments

mood_bad
  • No comments yet.
  • Lägg till kommentar