Laxfiske i Lilla Edet. Laxen och öringen möter här det första vandringshindret på sin väg uppför Göta älv. Varje år fångas ungefär 1000 laxar på den cirka 500 meter långa fiskesträckan. Laxen väger i regel 4-6 kilo, men många i 10-kilosklassen har också fångats. Rekordet för lax är 17,2 kilo.
I Göta älv har det fiskats lax sedan urminnes tider. I äldre skrifter kan man läsa hur fisket bedrevs och hur ägandeförhållandena var ända tillbaka till 1200-talet. Fiskerätten har fram till 1900-talets början innehafts av både privata intressenter såväl som kronan (svenska staten).
År 1908 sålde c. Emil Haeger, grundare av Lilla Edets Pappersbruk, rättigheterna till laxfisket och vattenfallet till svenska staten. Idag är det Vattenfall och Lilla Edets kommun som är fiskerättsägare till det aktuella laxfiske som Sportfiskeklubben Laxen sköter och administrerar. Göta älv har i stort sett alltid gett bra laxfiske förutom på 50- och 60-talet då industriföroreningar försämrade reproduktionen och gjorde laxuppgången minimal.
Kraftverksbolaget (Vattenfall) har skyldighet enligt vattendom att utsätta 35 000 laxsmolt/år och under ett flertal år utsattes Laganlax vilket har medfört att den genuina Göta älvlaxen troligen inte finns kvar idag. Då detta uppdagades bytte man till Säveålax, en lax som genetiskt sett är mycket lik vår gamla Göta älvlax. Säveålaxen är dessutom en något tidigare lax än Laganlaxen, så nu får vi lax redan i Maj istället mot som förr i slutet av Juni.
Idag har vi ett fantastiskt rent vatten om man jämför med i slutet av 60-talet, då det var ett siktdjup på endast ca 10 cm. Idag har vi ett siktdjup på 1,5 meter vid gynnsam väderlek och vattnet går faktiskt att dricka. SFK Laxen har varit engagerade i laxfisket sedan 1983 då klubben bildades och lägger ner ca 9000 timmar i ideellt arbete vid anläggningen. Allt för att de fiskande gästerna ska få en så bra fiskeupplevelse som möjligt.
Källa: SFK Laxen
Laxfiske i Lilla Edet